Kawa ziarnista ranking

  • Publikacja: 17-11-2022 Zmodyfikowany: 25-11-2022
  • Kategoria: produkty Liczba wyświetleń: 3981
product-img

Uzyskaj informację o tym, które kawy ziarniste są najbardziej polecane dzięki rankingowi Najlepsze kawy TOP 10.

Najlepsze kawy TOP 10 – kawa ziarnista ranking 2022

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista? Ranking TOP 10 kaw pokaże, jakie są najlepsze kawy ziarniste 2022 dostępne na polskim rynku. 

Najlepsze kawy ziarniste – jak wybrać? Polecane kawy ziarniste

Dobre kawy ziarniste to produkt szczególnie poszukiwany przez miłośników tego napoju. Jednak znalezienie naprawdę dobrej kawy nie jest niestety łatwym zadaniem. Polecane kawy ziarniste często nie mają dokładnego opisu, stąd też łatwo o nietrafiony zakup. Jaka więc powinny być top kawy ziarniste?

Panuje powszechne przekonanie, że najlepsza kawa ziarnista powinna być słodka już z natury. I ciężko się z tym nie zgodzić. Jednak wiele osób twierdzi, że powinno być wręcz przeciwnie – a więc, że dobra kawa ziarnista powinna mieć nutę goryczy oraz dość wyczuwalną kwasowość. Do tego, kawa ziarnista najlepsza jest, gdy ma mocny aromat i zostawia charakterystyczny, kawowy posmak. Aby ziarna kawy były smaczne, bardzo ważny jest proces palenia ziaren kawy, miejsce uprawy kawy oraz oczywiście rodzaj kawy ziarnistej.

Proces palenia kawy. Palenie kawy a smak 

To, w jaki sposób ziarna kawy ulegają paleniu, znacząco wpływa zarówno na aromat, jak i smak kawy. Proces palenia kawy zadecyduje też o tym, jaka jest zawartość kofeiny w kawie. Również temperatura palenia kawy odgrywa znacząca rolę w tym, jaki posmak będzie miała kawa. Wszystko to decyduje o tym, jaki będzie końcowy smak ziaren kawy. Do tego, same procesy kawy podzielone są na 3 rodzaje – wyróżnia się palenie kawy jasne, palenie kawy średnie i palenie kawy ciemne.

Palenie jasne – odbywa się w temperaturze 200 stopni Celsjusza, nadaje kawie kwaskowy, delikatny posmak- czasem nawet smakuje podobnie, jak mocna herbata

Palenie średnie – bardzo popularny sposób palenia kawy. Palenie odbywa się w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza. Nadaje kawie wyjątkowy aromat

Palenie ciemne – temperatura palenia kawy dochodzi tutaj czasem do 250 stopni Celsjusza. Taka kawa to kawa z niską zawartością kofeiny. Sam napój ma wyczuwalną nutę goryczy. 

Rodzaj kawy ziarnistej

Jaki rodzaj kawy jest najmocniejszy? Popularne kawy dzielą się na dwie główne odmiany: kawa Arabica i Robusta. Znając te dwa rodzaje kaw, często pojawiają się pytanie: jaką kawę wybrać? Arabica czy Robusta? Najpierw jednak należy krótko scharakteryzować każdy z tych rodzaji.

Kawa Arabica

Porównując kawy Arabica vs Robusta, od razu należy stwierdzić, że kawa Arabica to zdecydowanie najpopularniejsza kawa na świecie, a raczej jej rodzaj. Kawa Arabica posiada intensywny aromat, a także nie zawiera w sobie dużej dawki kofeiny – przez co można ją pić właściwie przez cały dzień. Różni producenci kaw często łączą ze sobą różne odmiany kawy, z tego tez powodu kawa Arabica często posiada wyraźne domieszki innych ziaren. Dla wielu osób kawa Arabica to najlepsza kawa na świecie. Arabica stanowi około 70 procent produkcji wszystkich kaw na świecie. 

Kawa Robusta 

Kawa Robusta to kawa z największą dawką kofeiny. Jest to więc kawa szczególnie polecana wszystkim osobom, potrzebującym szybkiego „kopa”. Kawa Robusta to też kawa z goryczką, szczególnie wyczuwalną ze względu na proces palenia. Produkcja kawy Robusta na całym świecie wynosi około 30%.

Miejsce uprawy kawy ziarnistej

Gdzie uprawia się kawę? Nie da się ukryć, że miejsce uprawy kawy, a co za tym idzie, warunki atmosferyczne mają niebagatelny wpływ na smak kawy. Najwięcej smacznej kawy produkuje się w Brazylii. Następne państwa w kolejności to Meksyk i Kolumbia. Dla wielu osób najsmaczniejsza jest kawa brazylijska – charakteryzuje się słodkim aromatem, orzechowym posmakiem i brakiem goryczki. Zupełnie odwrotnie jest z takim produktem, jak kawa z Etiopii – posiada ona charakterystyczny, kwasowy posmak i wyczuwalną, cytrusowo-korzenną nutę. 

Jednak nawet najlepsze ziarna kawy nie będą smaczne, jeśli nie zostaną przygotowane w odpowiedni sposób. Zatem jak przygotować dobrą kawę?

Jak zrobić dobrą kawę? Jak zaparzyć kawę w kawiarence, a jak w ekspresie?

Tak naprawdę każdy miłośnik kawy może podać swój ulubiony sposób parzenia kawy. Do tego, jak wiadome, przyrządza się w kawę w różnych urządzeniach, takich jak ekspres do kawy, kawiarka, czy po prostu zalewając kawę wodą.

Najbardziej problematyczne jest zaparzenie uprzednio zmielonej kawy, oraz zaparzenie kawy w kawiarce. W pierwszym przypadku zalewanie kawy wrzątkiem jest poważnym błędem. Dlaczego? Ponieważ kawa zalana wrzątkiem staje się gorzkawa, i to w bardzo złym sensie. Inną rzeczą, która potrafi znacząco zaważyć na smaku kawy, jest nieodpowiednia ilość kawy w stosunku do wody. Zbyt mała ilość kawy a za duża wody sprawi, że kawa będzie bardzo płytka w smaku i rozwodniona. Natomiast odwrotne proporcje sprawią, że kawa znowu będzie za mocna i często nawet niezdatna do wypicia. Do tego, ważne jest oczywiście czas zmielenia kawy (wpływa to na aromat), oraz odpowiednie przechowywanie kawy (w zamknięciu, w suchym i zacienionym miejscu).

 

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Najlepsza kawa ziarnista ranking TOP 10

10. Kawa ziarnista Costa Coffe

Wyszkaj  w najniższej cenie na ceneo.plKawa ziarnista Costa Coffe

Ostatnie miejsce w rankingu Najlepsze kawy ziarniste TOP 10 zajmuje kawa ziarnista Costa. Jeśli chodzi o TOP kawy ziarniste, to kawa Costa wyróżnia się zdecydowanie smakiem i zapachem. Kawa ziarnista Costa Coffe idealnie nadaje się do ekspresu, przez co często wykorzystywana jest w przeróżnych kawiarniach i restauracjach. Smak kawy Costa można określić jako orzechowy i aksamitny. Jest to kawa ziarnista o dużej mocy i średnim stopniu wypalenia.

Podsumowanie

Wszystkie kawy przedstawione w powyższym rankingu Najlepsze kawy TOP 10 to kawy aromatyczne, pyszne w smaku, idealnie nadające się zarówno do przyrządzenia w młynku, jak i w ekspresie ciśnieniowym czy przelewowym. Warto tak naprawdę wypróbować wszystkie kawy z podanego rankingu TOP 10, ponieważ każda z nich posiada delikatne niuanse smakowe, które prawdziwy koneser kaw na pewno szybko wyłapie.